Dieta przy nadciśnieniu

Dieta przy nadciśnieniu.

Nadciśnienie tętnicze powinno być leczone pod kontrolą lekarza, ponieważ skutkami nie leczenia nadciśnienia mogą być np. atak serca, udar mózgu, choroby nerek. Warto także wykorzystać w swoim jadłospisie specjalną dietę, która może wspomagać leki, a w niektórych przypadkach nawet je zastępować.

Najważniejszą rzeczą w diecie osób cierpiących na nadciśnienie jest ograniczenie spożycia soli. Badania wskazują, że ograniczenie spozywania soli ma pozytywny wpływ na naczynia krwionośne, może je nawet odmładzać. Nie należy także spożywać wszelkiego rodzaju alkoholi, ponieważ alkohol w każdej postaci podnosi ciśnienie krwi. Nie można także zapomnieć o odstawieniu kawy, która także powoduje wzrost ciśnienia.

Co należy jeść przy nadciśnieniu?

– jak najwięcej warzyw i owoców obniżających cisnienie krwi, czyli przede wszystkim czosnek i selery;

– ryby: łosoś, makrela, śledź, sardynki – przynajmniej 3 razy w tygodniu

– ogranicz spożycie mięsa, wędlin, konserw

Jeśli masz nadwagę powinieneś się jej pozbyć, jesli palisz papierosy, pora z tym skończyć.