Czy warzywa krzyżowe mogą chronić przed nowotworem?

Warzywa krzyżowe to te, do których zalicza się kapustę, brokuła, kalafiora, rzodkiew, jarmuż i wiele innych. Są to więc warzywa z grup liściastych, kapustnych, rzepakowatych, oleistych, przyprawowych. Cenione są za wiele, jednak dużo mówi się o ich działaniu antynowotworowym. Czy faktycznie mogą chronić przed tą chorobą?

czerwona kapusta

W składzie tych warzyw znajdują się witaminy (na przykład A, K), błonnik, minerały, ale także – najważniejsze w walce z nowotworem – glukozynolany. Związki te mają wpływ na charakterystyczny smak warzyw krzyżowych. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, a także przeciwwirusowo. Produktem rozkładu glukozynolanów (a dokładniej glukorafaniny i glukobrassycyny) są sulforafan i indolo-3-karbinol. To właśnie te dwa związki wykazują działanie przeciwnowotworowe. Pomagają organizmowi w naprawie komórek DNA. Krzyżowe warzywa stanowią nie tylko ochronę przed nowotworem, ale także wspomagają leczenie, gdy choroba się pojawi.

Jedzenie warzyw jest bardzo ważne dla organizmu człowieka. Warto zwrócić uwagę na warzywa krzyżowe, które mają właściwości przeciwnowotworowe.